Przepis na udziec z indyka fit 📖
Przepis na udziec z indyka fit:Składniki:
- 1 udziec z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Żywica z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj oliwę z czosnkiem, żywicą z cytryny, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
2. Marinuj udziec z indyka w mieszance przez około 2 godziny, starając się, aby cała powierzchnia była pokryta.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
4. Przełóż indyka i marynatę do naczynia żaroodpornego.
5. Piecz udziec przez około 1-1,5 godziny w zależności od wielkości. Upewnij się, że mięso jest odpowiednio ugotowane.
6. Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw udziec na kilka minut przed pokrojeniem.
7. Warto podać go z wrzoską z brokułów i pieczonymi warzywami jako zdrowy dodatek.
Smacznego!