Przepis na obiad udziec z indyka 📖

Przepis na obiad - Udziec z indyka:

Składniki:
- 1 udziec z indyka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Umyj udziec z indyka i osusz go papierowym ręcznikiem.
2. W małej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, paprykę słodką, suszony tymianek, sól i pieprz.
3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na przygotowany udziec z indyka nałóż całą marynatę, delikatnie wmasowując ją w mięso.
5. Dodaj posiekany czosnek na wierzch.
6. Całość owiń folią spożywczą lub umieść w worku strunowym. Wstaw udziec z indyka do lodówki na około 2-3 godziny (lub całą noc), aby składniki dokładnie się przegryzły.
7. Wyjmij udziec z indyka z lodówki i pozostaw na kilkanaście minut, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
8. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
9. Udziec z indyka włóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia. Przykryj folią aluminiową.
10. Piecz udziec w nagrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
11. Przed podaniem, zdjąć folię aluminiową i podpiec przez około 10-15 minut, aby skórka stała się chrupiąca.
12. Wyjmij z piekarnika i pokrój w plastry.
13. Udziec z indyka podawaj na gorąco jako główne danie, np. z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, warzywami lub surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

udziec z indyka na obiad
udziec z indyka obiad
udziec z indyka
udziec z indyka fit
indyka udziec