Przepis na indyka udziec 📖
Składniki:- 1 udziec indyka (ok. 2-2,5 kg)
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej rozmarynu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę.
3. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, cebulę, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn, tworząc przyprawę.
4. Umyj udziec indyka i osusz go papierowym ręcznikiem.
5. Delikatnie nacięcie powierzchni udźca nożem. Następnie wcieraj przygotowaną przyprawę w mięso, starając się jak najbardziej pokryć każdą stronę.
6. Przełóż udziec indyka do naczynia żaroodpornego. Dodaj bulion do naczynia.
7. Zacznij piec indyka w wstępnie rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut na każde 1 kg mięsa.
8. Co jakiś czas podlewaj mięso sosem z dna naczynia.
9. Po upływie czasu sprawdź, czy mięso jest gotowe, wkłuwając w środek udźca metalowy patyczek lub noże. Jeśli mięso wychodzi surowe, piecz je dłużej.
10. Po upieczeniu, wyjmij udziec indyka z piekarnika i pozostaw na kilka minut do odpoczynku, aby mięso było soczyste.
11. Następnie pokrój indyka na plasterki i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, ziemniaki czy sosy. Smacznego!