Przepis na dobrą golonkę gotowaną 📖

Składniki:
- 1,5-2 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny

Wykonanie:
1. Golonkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem z obu stron.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy golonkę z każdej strony, aby uzyskała złocisty kolor.
3. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
4. Do dużego garnka wkładamy obsmażoną golonkę, cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
5. Zalewamy wszystko wodą tak, aby golonka była przykryta.
6. Zagotowujemy i następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 godzin, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
7. Co jakiś czas zdejmujemy szumowiny z powierzchni bulionu.
8. Po ugotowaniu, golonkę wyjmujemy z garnka i kroimy na porcje.
9. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub kapustą kiszoną.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę gotowana
golonkę gotowaną i pieczoną
golonkę wieprzową gotowaną
golonkę z indyka gotowaną
prosty golonke gotowana