Przepis na dobrą rybę z piekarnika 📖

Oto prosty przepis na pyszną rybę z piekarnika:

Składniki:
- 2 filety ryby (np. łosoś, dorsz)
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Filety ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
3. W naczyniu do marynaty wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz.
4. Włóż filety do marynaty i odstaw na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
5. Na blaszce do pieczenia ułóż kawałki ryby, polewając je pozostałą marynatą.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy ryba będzie delikatna i dobrze natłuszczona.
7. Wyjmij z piekarnika i udekoruj plasterkami cytryny.
8. Serwuj na ciepło, np. z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki lub sałatka.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę z piekarnika w całości
rybe po grecku z piekarnika
rybę z piekarnika ze szpinakiem
rybę z piekarnika w folii
rybę z piekarnika w pomidorach