Przepis na rybe po grecku z piekarnika 📖

Przepis na rybę po grecku z piekarnika:

Składniki:
- 4 filety z ryby (np. dorsza, łososia)
- 1 duża cebula, pokrojona w pióra
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 cytryna, w plastrach
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki startego sera feta

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

2. W dużym naczyniu wymieszaj oliwę, czosnek, oregano, sól i pieprz.

3. Na dno naczynia do pieczenia ułóż połowę cebuli, połowę papryki i połowę pomidorów.

4. Połóż filety rybne na wierzchu warzyw, a następnie przykryj je pozostałymi cebulą, papryką i pomidorami.

5. Polej wszystko resztą mieszanki z oliwy z oliwek.

6. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

7. Po upływie tego czasu zdejmij folię aluminiową i posyp startym serem fetą.

8. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz odkryte przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zezłoci.

9. Wyjmij z piekarnika i podawaj gorące, udekorowane plastry cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę po grecku
rybę po grecku z ananasem
najlepszą rybę po grecku
tradycyjna rybe po grecku
rybę po grecku kwestia smaku