Przepis na dobrą wilgotną babkę 📖

Oto prosty przepis na wilgotną babkę:

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150ml mleka

Instrukcje:
1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
2. W misie miksuj cukier i jajka do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodaj ostudzone masło i kontynuuj mieszanie.
4. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia się składników.
5. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do babki.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
8. Umieść formę z ciastem w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 45 minut, lub do momentu gdy kijek wetknięty w środek babki będzie czysty.
9. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
10. Wyjmij babkę z formy i przekładaj na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotną babkę
babkę wilgotną
babke dwukolorowa wilgotna
wilgotną i puszystą babkę
wilgotna babkę kakaowa