Przepis na dobre ciasto drożdżowe 📖

Oto przepis na pyszne ciasto drożdżowe:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100g masła, rozpuszczonego

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.

2. W drugiej misce rozkrusz drożdże i rozpuść je w ciepłym mleku. Pozostaw na chwilę, aż drożdże zaczną się aktywować.

3. Dodaj aktywowane drożdże wraz z mlekiem do suchej mieszanki z mąką. Dodaj również jajka.

4. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż będzie miękkie i elastyczne.

5. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, kontynuując zagniatanie ciasta, aż będzie gładkie i elastyczne.

6. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

7. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć przez kilka minut.

8. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, dając kształt, który sobie życzysz. Możesz zrobić tradycyjne bułki, warkocze lub okrągłe ciasto, np. na pizzę.

9. Ponownie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.

11. Gdy ciasto będzie gotowe, delikatnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu piękny upieczony kolor.

12. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż stanie się złociste na wierzchu.

13. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

14. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, możesz je podać na talerzu, pokroić i cieszyć się smakiem domowego, świeżo upieczonego ciasta drożdżowego!

Podobne przepisy

dobre szybkie ciasto drożdżowe
dobre ciasto drożdżowe z dynią
dobre ciasto drożdżowe z jagodami
dobre wilgotne ciasto drożdżowe
dobre puszyste ciasto drożdżowe