Przepis na dobre faworki z octem 📖
Przepis na faworki z octem:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki octu
- 3 łyżki masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj masło i wmieszaj je w składniki suche, aż powstanie kruszonka.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka i ocet, a następnie dodaj do mąki i masła. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
4. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło i nabrało elastyczności.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój je na paski lub trójkąty.
6. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub na patelni.
7. Wrzuć przygotowane kawałki ciasta do rozgrzanego oleju i smaż, aż staną się złote i chrupiące.
8. Wyjmij faworki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
Smacznego!