Przepis na dobre flaki wołowe 📖

Przepis na tradycyjne flaki wołowe:

Składniki:
- 500g flaków wołowych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Flaki dokładnie umyj i namocz przez około 2-3 godziny w zimnej wodzie.
2. Po namoczeniu wlej wodę do garnka, dodaj namoczone flaki i gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny. Co jakiś czas usuwaj kożuch z powierzchni bulionu.
3. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę, marchewki, pietruszkę i czosnek w drobną kostkę.
4. W osobnym garnku rozgrzej olej i masło, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż je na złoty kolor.
5. Do smażonych warzyw dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość podsmażaj przez kilka minut.
6. Po 3 godzinach gotowania flaki odcedź wodę, a następnie dodaj bulion do garnka z podsmażonymi warzywami.
7. Dopraw flaki solą i pieprzem do smaku, dodaj również octu winnego.
8. Gotuj flaki na niewielkim ogniu przez kolejne 30-40 minut, aby smaki się połączyły.

Po tym czasie flaki są gotowe. Możesz podawać je bezpośrednio z garnka, np. polane świeżo posiekanym koperkiem oraz podane z chlebem czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy

flaki wołowe
flaki wołowe blanszowane
tradycyjne flaki wołowe
flaki wołowe z kurczakiem
flaki wołowe z zasmażką