Przepis na dobre pampuchy 📖
Przepis na pampuchy:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Odsącz ziemniaki z nadmiaru soku i przełóż do miski.
3. Dodaj do ziemniaków mąkę, jajka, sól i proszek do pieczenia.
4. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
6. Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje masy ziemniaczanej i wrzucaj na rozgrzany olej.
7. Smaż pampuchy z obu stron na złoty kolor.
8. Gdy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Gotowe pampuchy możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!