Przepis na pampuchy 📖

Przepis na pampuchy:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru i sól.
3. Do wyrośniętego drożdżowego rozczynu dodaj jajka oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąki i zagniataj ciasto.
5. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto stanie się jednolite, przykryj je ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
6. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy.
7. Wyrośnięte ciasto lekko przemieszaj i formuj małe bułeczki wielkości pięści.
8. Wrzucaj bułeczki do gorącego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron.
9. Gdy pampuchy będą gotowe, wyjmij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
10. Posyp pampuchy dużą ilością cukru pudru.
11. Podawaj ciepłe, najlepiej jeszcze na gorąco.

Smacznego!

Podobne przepisy

pampuchy sos
słodkie pampuchy
pampuchy drożdżowe
dobre pampuchy
nadziewane pampuchy