Przepis na dobre rogaliki krucho drożdżowe 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 200 ml mleka, letniego
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- Marmolada lub dżem, do nadziewania
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta: w dużej misce lub misie do miksera łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy pokrojone masło i dokładnie siekamy je nożem, a następnie zagniatamy ręcznie, aż powstanie kruchość.
2. W osobnej misce rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy 1 jajko i delikatnie mieszamy.
3. Wlewamy rozpuszczone składniki drożdżowe do miski z ciastem i zagniatamy, aż wszystko będzie dobrze połączone i będzie elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać trochę więcej mleka.
4. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aby ciasto mogło wyrosnąć (powinno podwoić swoją objętość).
5. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i dzielimy na dwie części.
6. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm i kroimy na trójkąty.
7. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę marmolady lub dżemu, a następnie zwijamy je od dłuższego boku do krótszego, tworząc rogaliki.
8. Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę miejsca między nimi.
9. Rozbite jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch rogalików.
10. Blachę z rogalikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut, aż staną się złote.
11. Gdy rogaliki są upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez kilka minut.
Gotowe rogaliki można podawać na ciepło lub zimno, idealnie pasują do porannej kawy czy herbaty. Smacznego!