Przepis na pyszne rogaliki krucho-drożdżowe 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- dżem o ulubionym smaku
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na kilka minut, aż zaczną się pienić.
2. W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj roztopione masło, roztrzepane jajka i drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Przykryj misę ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm.
5. Pokrój prostokątne kawałki ciasta i nałóż na każdy kawałek niewielką ilość dżemu.
6. Zwiń rogale, zaczynając od dłuższego boku, tak aby dżem był ukryty w środku.
7. Układaj rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Odstaw rogale na 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz rogale przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
10. Po upieczeniu posyp rogale cukrem pudrem i podawaj ciepłe lub schłodzone.
Życzę smacznego!