Przepis na dobrego tatara 📖
Oto przepis na pyszny tatar:Składniki:
- 300g świeżego mięsa (najlepiej polędwicy wołowej lub mięsa z łopatki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko
- 4 marynowane ogórki
Wykonanie:
1. Mięso dokładnie oczyścić z błon i pokroić na bardzo małe kawałki lub drobno zemleć. Przenieść do miski.
2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i dodać do mięsa.
3. W misce z mięsem dodać musztardę, keczup, sos Worcestershire, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
4. Doprawić tatara solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Wymieszać żółtko z mięsem, aby nadać mu kremowej konsystencji.
6. Marynowane ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa i delikatnie wymieszać.
7. Gotowy tatar podać na talerzu, najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa.
Smacznego!