Przepis na pyszny sernik który nie opada 📖
Oto przepis na pyszny sernik, który nie opada:Składniki:
- 500g sera twarogowego
- 150g cukru
- 3 jajka
- 100g masła
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. W osobnym naczyniu rozpuść masło i ostudź je.
2. W misce umieść ser twarogowy i utrzyj go na jednolitą masę.
3. Dodaj cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli do twarogu. Całość wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj jajka do miski z twarogiem, po jednym, i każde dobrze wymieszaj z masą.
5. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę pszeniczną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki.
6. Na koniec wlej ostudzone masło do masy serowej i wymieszaj wszystko razem.
7. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia. Możesz również wysmarować dno i boki masłem i delikatnie posypać mąką.
8. Przelej przygotowaną masę serową do tortownicy.
9. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upewnij się, że sernik jest dokładnie upieczony - możesz sprawdzić to, wkłuwając w niego patyczek. Jeśli wyciągając patyczek nie będzie na nim surowy twaróg, to sernik jest gotowy.
10. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia.
11. Gdy sernik będzie już zimny, wyjmij go z tortownicy i podawaj, najlepiej posypany cukrem pudrem lub udekorowany owocami.
Smacznego!