Przepis na dobry ciastka amoniaczki 📖

Oto przepis na pyszne ciastka amoniaczki:

Składniki:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka amoniaku spożywczego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj masło i cukier pudru, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy oraz amoniak spożywczy. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, w międzyczasie wlewając mleko. Kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą i utworzą elastyczne ciasto.
4. Ciasto podziel na kilka części, zawijając je w folię spożywczą. Umieść w lodówce na około 30 minut, aby się schłodziło.
5. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, a następnie wytnij dowolne kształty przy użyciu foremek do ciastek.
6. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
7. Piecz ciastka w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10-12 minut, aż będą lekko zrumienione.
8. Gdy ciastka ostygną, możesz je polukrować lub udekorować według własnego pomysłu.

Teraz możesz cieszyć się smacznymi i puszystymi ciastkami amoniaczkami!

Podobne przepisy

ciastka amoniaczki
ciastka amoniaczki z maszynki
dobre ciastka amoniaczki
amoniaczki
domowe amoniaczki