Przepis na dobry gulasz wieprzowy 📖
Oto przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy:Składniki:
- 800 g kawałków wieprzowiny (np. łopatka lub szponder)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostra
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki o równych rozmiarach.
2. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Papryki oczyść z nasion i białych błon, pokrój w paski.
3. Na dużym rondlu rozgrzej masło lub olej i podsmaż cebulę, czosnek i papryki przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, słodką paprykę, paprykę ostrą, wędzoną paprykę oraz kmin rzymski.
5. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej mieszance z przyprawami.
6. Do rondla dodaj mięso i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się zrumieni z każdej strony.
7. Następnie dodaj bulion, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj gulasz.
8. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj rondel i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. Przed podaniem usuń liście laurowe. Jeśli chcesz, posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
10. Serwuj gorący gulasz wieprzowy z kluskami, puree ziemniaczanym lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!