Przepis na gulasz wieprzowy 📖

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w kostkę, cebule w piórka, papryki w paski, czosnek drobno siekamy.
2. Na dużą patelnię lub woku wlewamy olej i smażymy mięso, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz.
3. Na tej samej patelni wlewamy trochę oleju, dodajemy masło i podsmażamy na nim cebulę, papryki i czosnek, aż zmiękną.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, mieszamy i smażymy przez chwilę.
5. Wrzucamy mięso na patelnię, dodajemy paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
6. Całość zalewamy wodą lub bulionem (około 1 litra lub więcej, w zależności od pojemności patelni), przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
7. Gulasz jest gotowy, gdy mięso stanie się miękkie i puszyste, a cała mieszanka zrobi się gęsta i aromatyczna.
8. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i posypane natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy z ryżem
gulasz wieprzowy keto
gulasz wieprzowy z jabłkami
tradycyjny gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy dietetyczny