Przepis na gulasz wieprzowy z makaronem 📖

Składniki:

- 500 g wieprzowiny (np. łopatka, karczek) pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminek
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 300 g makaronu (np. świderki, fusilli)

Instrukcje:

1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną wieprzowinę i smaż ją, aż będzie miała złoty kolor ze wszystkich stron. Wyłóż mięso na talerz i odstaw na bok.

2. Do tego samego garnka dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się miękkie i lekko przypieczone.

3. Dodaj marchewki i paprykę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną nieco.

4. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, oregano i mielony kminek. Delikatnie wymieszaj.

5. Powróć dodane wcześniej mięso do garnka. Zalej wszystko bulionem i doprowadź do wrzenia.

6. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż wieprzowina będzie miękka i soczysta. Od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj poziom płynu, dodając więcej bulionu, jeśli jest to konieczne.

7. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.

8. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

9. Podawaj gorący gulasz wieprzowy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy ze schabu
gulasz wieprzowy z karkówki
gulasz wieprzowy w szybkowarze
gulasz wieprzowy knorr