Przepis na dobry gulasz z indyka z warzywami 📖

Składniki:
- 500g mięsa z indyka (pierś lub udka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj.
2. Na dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę razem z czosnkiem, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
3. Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron, aż się zetnie.
4. Papryki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
5. Do mięsa dodaj papryki, marchewkę oraz pomidory. Smaż przez chwilę.
6. Następnie dodaj przecier pomidorowy, paprykę w proszku, przyprawy oraz liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Dolej tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Dokładnie wymieszaj.
8. Gotuj gulasz na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
9. Przed podaniem usuń liście laurowe.
10. Podawaj gulasz z ciepłym pieczywem lub kluskami ziemniaczanymi.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz z indyka z warzywami
gulasz z indyka z warzywami na patelnię
prosty gulasz z indyka z warzywami
gulasz z indyka z warzywami obiad
gulasz z indyka z warzywami thermomix