Przepis na gulasz z indyka z warzywami thermomix 📖
Składniki:- 500g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej olej w garnku na Thermomix i dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
2. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron.
3. Dodaj czosnek, paprykę i marchewkę. Mieszaj przez kilka minut.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku, oregano, sól i pieprz. Mieszaj, aż warzywa zostaną równomiernie pokryte przyprawami.
5. Dodaj ziemniaki, pomidory i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
6. Przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
7. Sprawdź, czy gulasz jest odpowiednio doprawiony i w razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
8. Podawaj gorący z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą, ryżem lub pieczywem.
Smacznego!