Przepis na prosty jabłecznik z pianką 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Masło pokrój na małe kawałki i dodaj do mąki.
4. Wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką.
6. Ciasto rozprowadź równomiernie na blaszce.
7. Na wierzch ciasta ułóż plasterki jabłek.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30-35 minut, do momentu, gdy ciasto nabierze złotego koloru.
9. W międzyczasie, śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
10. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je do ostygnięcia.
11. Na ostudzone ciasto nałóż ubitą śmietankę.
12. Posyp wierzch cukrem pudrem.
13. Jabłecznik z pianką podawaj schłodzony.

Smacznego!

Podobne przepisy

jablecznik z pianką z bialek
jabłecznik z pianką z kisielu
pyszny jablecznik z pianka
jabłecznik z pianką budyniową
dobry jabłecznik z pianką