Przepis na jabłecznik z pianką i kruszonką 📖

Składniki:

- 4 duże jabłka
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Posyp je 2 łyżkami cukru waniliowego i odstaw na chwilę.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj połamaną kostkę masła i utrzyj składniki razem, aż powstanie kruszonka.
3. Następnie dodaj jajko i mleko do suchych składników i wymieszaj aż powstanie gładkie ciasto.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż połowę przygotowanego ciasta i równomiernie rozprowadź.
5. Na ciasto połóż pokrojone i osączone jabłka.
6. W misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy, delikatnie mieszając.
7. Pianę wyłóż na warstwę jabłek, równomiernie rozprowadzając.
8. Na pianę wyłóż resztę ciasta i równomiernie rozprowadź.
9. Na wierzch posyp kruszonką.
10. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C, aż nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Gotowy jabłecznik podawaj pokrojony na kwadratowe porcje. Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik na kruchym cieście z pianką i kruszonką
szarlotkę z pianką i kruszonką
prosty jabłecznik z pianką
jabłecznik z pianką z kisielu
jabłecznik z pianką budyniową