Przepis na dobry krupnik na rosole 📖
Przepis na dobry krupnik na rosole:Składniki:
- 1 kg marynowanego mięsa (najlepiej wołowego)
- 2 litry wywaru warzywnego lub wołowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 selera
- 1/2 szklanki grochu
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej perłowej)
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki do smaku
Instrukcje:
1. Mięso zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, usuwając szumowiny. Dodaj marchewkę, pietruszkę, por, cebulę i czosnek do wywaru i gotuj jeszcze przez kolejne 30 minut.
2. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i pokrój na małe kawałki.
3. Warzywa z wywaru przeciśnij przez sito, aby uzyskać klarowny rosół. Z powrotem wlej wywar do garnka, dodaj mięso i gotuj na małym ogniu.
4. Dodaj groch oraz przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
5. Następnie dodaj kaszę jęczmienną i gotuj, aż kasza będzie miękka i urosnęła, około 30 minut.
6. W międzyczasie na maśle podsmaż pokrojony seler i dodaj go do gotującego się krupniku.
7. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!