Przepis na dobry polski obiad 📖
Oto przepis na tradycyjny polski obiad - bigos:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej głowy kapusty
- 500 g kiełbasy
- 500 g mięsa (np. wieprzowina, wołowina)
- 200 g boczku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na początku obie kiszone kapusty dokładnie płuczemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
2. W międzyczasie, w drugim garnku gotujemy mięso bez przypraw w lekko osolonej wodzie. Gdy jest gotowe, wyjmujemy je z wywaru i kroimy na kawałki.
3. W osobnym dużym garnku rozgrzewamy smalec i na nim podsmażamy posiekane cebule oraz czosnek.
4. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę, a wszystko razem smażymy przez kilka minut.
5. Do garnka dodajemy kapustę oraz mięso i dokładnie mieszamy.
6. Teraz czas na dodanie koncentratu pomidorowego, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku, soli oraz pieprzu. Ponownie dokładnie wszystko mieszamy.
7. Gotujemy bigos na niskim ogniu przez około 2-3 godziny, przez ten czas warto co jakiś czas wszystko delikatnie przemieszać.
8. Gotowe! Smacznego!
Podajemy bigos najlepiej z kluskami śląskimi lub ziemniakami. Można go również podać z kromką chleba. Ten tradycyjny polski obiad świetnie smakuje na drugi dzień, gdy smaki jeszcze się bardziej przegryzą.