Przepis na dobry polski obiad 📖

Oto przepis na tradycyjny polski obiad - bigos:

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej głowy kapusty
- 500 g kiełbasy
- 500 g mięsa (np. wieprzowina, wołowina)
- 200 g boczku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na początku obie kiszone kapusty dokładnie płuczemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
2. W międzyczasie, w drugim garnku gotujemy mięso bez przypraw w lekko osolonej wodzie. Gdy jest gotowe, wyjmujemy je z wywaru i kroimy na kawałki.
3. W osobnym dużym garnku rozgrzewamy smalec i na nim podsmażamy posiekane cebule oraz czosnek.
4. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę, a wszystko razem smażymy przez kilka minut.
5. Do garnka dodajemy kapustę oraz mięso i dokładnie mieszamy.
6. Teraz czas na dodanie koncentratu pomidorowego, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku, soli oraz pieprzu. Ponownie dokładnie wszystko mieszamy.
7. Gotujemy bigos na niskim ogniu przez około 2-3 godziny, przez ten czas warto co jakiś czas wszystko delikatnie przemieszać.
8. Gotowe! Smacznego!

Podajemy bigos najlepiej z kluskami śląskimi lub ziemniakami. Można go również podać z kromką chleba. Ten tradycyjny polski obiad świetnie smakuje na drugi dzień, gdy smaki jeszcze się bardziej przegryzą.

Podobne przepisy

dobry polski bigos
polski obiad
obiad polski
proste polski obiad
dobry obiad z kurczaka