Przepis na dobry rosół mieszany 📖

Składniki:
- 1 kg miesa (kura, wołowina lub wieprzowina)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 selera
- kilka natki pietruszki
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- sól

Przygotowanie:
1. Mieso umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
2. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na grubą kostkę.
3. Do dużego garnka wlać około 3 litrów wody, dodać mięso i zagotować.
4. Kiedy woda się zagotuje, usunąć szumowiny i powierzchniowy tłuszcz. Dodać marchewkę, pietruszkę, por, cebulę, czosnek i seler.
5. Dodać listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól do smaku.
6. Gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny. W międzyczasie zbierać powierzchniową pianę.
7. Po tym czasie dodać natkę pietruszki i gotować jeszcze przez około 15 minut.
8. Rosół odcedzić przez sitko, aby oddzielić wywar od mięsa i warzyw.
9. Gotowy rosół można podawać z makaronem, kluskami lub jako bazę do innych zup.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół mieszany
dobry rosół domowy
dobry rosol wolowy
dobry rosół z bażanta
dobry rosół z udek