Przepis na dobry rosol wolowy 📖

Przepis na dobry rosół wołowy:

Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepiej mięso z kością)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kawałek selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- woda

Przygotowanie:
1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, tak aby przykryło mięso o około 2-3 cm.
2. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. W międzyczasie usuwaj szumowiny, które zbierają się na powierzchni bulionu.
3. Podczas gotowania mięsa przygotuj warzywa - obierz marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek. Potnij marchewki i pietruszki na grube plastry, pora na kawałki, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Seler oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Po około 2-3 godzinach gotowania mięsa, dodaj przygotowane warzywa do garnka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Gotuj rosół dalej na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a smak rosół będzie głęboki i aromatyczny.
6. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do rosółu.
7. Gdy rosół jest gotowy, wyjmij mięso i gałązki natki z garnka. Zostaw rosół do ostygnięcia, a następnie przecedź przez sitko, aby pozbyć się pozostałości warzyw i mięsa. Możesz również odłożyć gotowe mięso, które można wykorzystać do innych dań.
8. Rosół podawaj gorący, najlepiej z makaronem lub kaszą, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry rosół drobiowo wołowy
rosół wołowy
rosół drobiowo-wołowy
rosół wołowy z ziemniakami
prosty rosół wołowy