Przepis na dobry rosół z bażanta 📖
Przepis na rosół z bażanta:Składniki:
- 1 bażant (ok. 1 kg)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń selera
- 1 mały kawałek selera naciowego
- 1 biała część pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bażanta oczyść, opłucz i pokrój na kawałki.
2. Marchewkę, pietruszkę, por, cebulę, czosnek, seler i seler naciowy obierz i pokrój w większe kawałki.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Do garnka dodaj pokrojonego bażanta i zalej wszystko około 2 litrami zimnej wody.
5. Doprowadź rosół do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i rosół nabierze aromatu.
6. Co jakiś czas usuwaj gromadzącą się na powierzchni pianę.
7. Gdy rosół się ugotuje, odcedź go przez sitko, aby pozbyć się warzyw i mięsa. Zostaw jedynie wywar.
8. Rosół przypraw solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorący, posiekany natką pietruszki jako dekorację.
Smacznego!