Przepis na dobry rosół wegetariański 📖
Oto przepis na dobry rosół wegetariański:Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- garść włoszczyzny (nasiona kopru, natkę pietruszki, liście selera)
- 1 łyżka oleju
- 2 litry wody
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, pietruszki, korzeń selera, cebulę i czosnek dokładnie umyj i obierz.
2. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
3. Na dużym garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa. Smaż je na dużym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumienią.
4. Do garnka dodaj pora (pokrojonego na plasterki), włoszczyznę i czosnek. Smaż przez kolejne kilka minut.
5. Następnie wlej 2 litry wody do garnka i dodaj kostkę bulionu warzywnego.
6. Doprowadź rosół do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż warzywa będą miękkie.
7. W międzyczasie możesz zdjąć powstającą pianę z wierzchu rosółu.
8. Po upływie czasu gotowania, odcedź rosół przez sitko, aby usunąć warzywa i inne składniki.
9. Rosół możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj gorący i ciesz się aromatycznym wegetariańskim rosołem!
Smacznego!