Przepis na dobry rosół z perliczki 📖
Składniki:- 1 perliczka (około 1,5 kg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ziela pieprzu
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Perliczkę dokładnie opłucz i oczyść z resztek piór. Następnie podziel ją na mniejsze części, takie jak uda, skrzydła i korpus.
2. W dużym garnku umieść wszystkie części perliczki i zalej wodą, tak aby całkowicie je przykryła.
3. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny. Regularnie zbieraj powstałą pianę.
4. W międzyczasie obierz marchewki, pietruszkę, seler i cebulę, a następnie pokrój je na większe kawałki.
5. Po około 1-2 godzinach gotowania dodaj do garnka pokrojone warzywa, czosnek, natkę pietruszki, ziele angielskie oraz ziele pieprzu.
6. Dopraw rosoł solą i pieprzem do smaku.
7. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 godziny, aż mięso perliczki stanie się miękkie i aromatyczne.
8. Po upływie czasu, odcedź rosoł przez sitko, aby usunąć warzywa i przyprawy.
9. Odstaw rosoł do ostygnięcia, a następnie usuń z wierzchu zbierającą się tłuszcz i wlewaj rosoł do oddzielnych misek.
10. Możesz podać rosół z perliczki jako samodzielne danie lub użyć go jako bazę do innych zup i dań.
Smacznego!