Przepis na dobry rosół z gęsi 📖
Składniki:- 1 kg mięsa z gęsi (np. łopatka lub pierś)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso z gęsi dokładnie umyj i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około godzinę na średnim ogniu. W międzyczasie zdejmuj powstającą pianę.
2. Marchewki, pietruszkę i por umyj i pokrój na większe kawałki. Cebulę i czosnek obierz.
3. Po godzinie dodaj do garnka marchewkę, pietruszkę, por, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu. Dopraw do smaku solą.
4. Gotuj rosół na małym ogniu przez kolejne 2-3 godziny. Mięso powinno być miękkie, a smak wyrazisty.
5. Gdy rosół jest gotowy, odcedź go przez sitko. Wyjmij mięso z gęsi i pokrój je na mniejsze kawałki.
6. Podawaj rosół z mięsem oraz posypany natką pietruszki. Możesz również dodać do niego ulubione makaronki lub kluski.
Smacznego!