Przepis na rosół wołowy z ziemniakami 📖
Składniki:- 500g wołowiny (np. łopatka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół selera naciowego
- 2-3 ziemniaki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- sól
- pieprz
Instrukcje:
1. Wołowinę umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą (ok. 2 litry).
3. Zagotuj i po odwarzeniu usuń szumowiny.
4. Dodaj obraną cebulę, pietruszkę, marchewkę i seler.
5. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
7. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. W międzyczasie, obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.
9. Po upływie czasu gotowania mięsa, wyjmij je z bulionu i odłóż na bok.
10. Do bulionu dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości.
11. W międzyczasie podsmaż kilka pokrojonych cebul na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą złociste.
12. Dodaj podsmażoną cebulę do bulionu.
13. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do zupy.
14. Gotuj wszystko razem jeszcze przez około 10-15 minut.
15. Przed podaniem usuń z bulionu warzywa, zieło angielskie i liście laurowe.
16. Rosół wołowy z ziemniakami jest gotowy! Możesz go podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!