Przepis na dobry sernik na kruchym spodzie 📖

Oto przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie:

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Rozkrusz herbatniki i umieść je w misce. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aby utworzyć spód. Przełóż masę do formy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wylep boki formy za pomocą spodu.
2. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier i wanilię, a następnie zmiksuj składniki na gładką masę.
3. Dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając każde jajko przed dodaniem kolejnego.
4. Do masy serowej dodaj śmietanę, mąkę i skrobię. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Gotową masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód z herbatników.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy sernik jest gotowy, wkłuwając w niego patyczek. Jeśli po wyjęciu nie ma na nim mokrej masy, wtedy sernik jest gotowy.
7. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nagrzanym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami przez około godzinę.
8. Po wyjęciu z piekarnika, sernik odstaw na blat i pozostaw do ostudzenia. Następnie schłódź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny (lub najlepiej przez całą noc).
9. Przed podaniem możesz udekorować sernik ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na kruchym spodzie
sernik z wiaderka na kruchym spodzie
sernik z wiaderka na kruchym spodzie z brzoskwiniami
sernik z wiaderka z budyniem na kruchym spodzie
sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha