Przepis na dobry sernik wielkanocny 📖
Przepis na tradycyjny sernik wielkanocny:Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W osobnej misce oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jednolitą masę.
3. Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy żółtkowej, dokładnie mieszając.
4. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy serowej, cały czas mieszając.
5. Dodajemy mąkę i skórkę otartą z cytryny, dokładnie mieszając aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
6. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej.
7. Całość dokładnie mieszamy, ale już delikatnie, aby nie opadły ubite białka.
8. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.
10. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
11. Gotowy sernik przed podaniem można udekorować kawałkami owoców, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Smacznego!