Przepis na dobry sernik z rosą 📖

Składniki:
- 500 g twarogu
- 200 g herbatników
- 150 g masła
- 200 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do pieczenia średnicy 22 cm papierem do pieczenia.
2. Rosną herbatniki na drobne okruszki. Dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż wszystkie okruszki zostaną pokryte.
3. Wyłóż masę herbatnikową na dno formy i wyrównaj ją łyżką. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.
4. W dużej misce rozgnieć twaróg widelcem lub przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę, jaja, cukier, mąkę i wanilię, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Dołóż rodzynki do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
6. Przelej połowę masy serowej na wysypany herbatnikami spód. Do pozostałej masy dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj.
7. Wylej masę kakaową na masę serową w foremce, rozprowadzając ją równomiernie.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Sernik powinien być już ścięty na brzegach, ale w środku jeszcze lekko mieć rosę.
9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na około 30 minut, a następnie wyjmij go na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
10. Schłodzony sernik z rosą wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
11. Przed podaniem możesz udekorować sernik bitą śmietaną, owocami lub czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik rosa
sernik z rosa
sernik z rosą z wiaderka
sernik rosa thermomix
pyszny sernik z rosą