Przepis na sernik z rosą z wiaderka 📖

Przepis na sernik z rosą z wiaderka:

Składniki:
- 500 g sera białego, zmielonego
- 200 g herbatników
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 200 ml wrzątku

Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy w garnku i mieszamy je z rozkruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przekładamy na dno formy do pieczenia, wciskając ją dobrze.
2. W misce mieszamy ser biały, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietankę i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Gotową masę serową wylewamy na spód z herbatników.
4. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
5. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę wiśniową według instrukcji na opakowaniu, używając tylko połowy zalecanej ilości wrzątku.
7. Ostudzoną galaretkę rozlewamy równomiernie na wierzchu zastygniętego sernika.
8. Sernik z galaretką odkładamy do lodówki i pozostawiamy tam na co najmniej 2 godziny, aż galaretka stężeje.
9. Gotowy sernik z rosą z wiaderka możemy podawać schłodzony, posiadając smakowitą i lekko kwaskową warstwę galaretki na wierzchu.

Podobne przepisy

sernik z wiaderka z rosa
sernik złota rosa z wiaderka
sernik rosa
sernik z rosa
pyszny sernik z rosą