Przepis na dobry tradycyjny sernik 📖

Oto przepis na tradycyjny sernik:

Składniki:
- 500g twarogu
- 250g serka homogenizowanego
- 200g herbatników
- 150g masła
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok i skórka otartej z 1 cytryny
- opcjonalnie: posypka z owoców, np. wiśni

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem.
3. Spód tortownicy (o średnicy około 24 cm) wyłóż wykruszoną masą herbatnikową, dociskając ją równomiernie do dna.
4. W misce wymieszaj twaróg, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, sok i otartą skórkę cytrynową.
5. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym dodaniu.
6. Gotową masę serową wylej na spód z herbatników.
7. Jeśli chcesz, możesz dodać posypkę z owoców, jak np. wiśnie.
8. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy sernik jest już zimny, wyjmij go z tortownicy i podawaj na talerzach.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik tradycyjny
sernik tradycyjny ze spodem
sernik tradycyjny bez spodu
sernik tradycyjny z wiaderka
sernik tradycyjny z rodzynkami