Przepis na domowa drożdżówki 📖
Oto przepis na domowe drożdżówki:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 20 g drożdży świeżych
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- ulubiony dżem do nadzienia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i poczekaj, aż drożdże zaczną się aktywować (około 10-15 minut).
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier waniliowy i sól.
3. Dodaj do suchych składników rozpuszczone drożdże, roztopione masło oraz jajka.
4. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki dobrze się połączą i ciasto stanie się elastyczne.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie przez około 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
6. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z miski i delikatnie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
8. Smaruj rozwałkowane ciasto ulubionym dżemem, zachowując około 1 cm wolnej krawędzi na każdej stronie.
9. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc zwitek, a następnie pokrój go na równe kawałki o grubości około 4-5 cm.
10. Układaj kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
11. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 30-45 minut, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć.
12. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
13. Po upływie czasu wstaw blaszkę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż się zrumienią.
14. Po wyjęciu z pieca, ostudź drożdżówki na kratce, a następnie posyp je cukrem pudrem.
15. Smacznego!