Przepis na domowe bezy z białek 📖

Oto przepis na domowe bezy z białek:

Składniki:
- 4 białka jajek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie aromat, np. waniliowy

Sposób przygotowania:
1. W misce umieść białka jajek. Pamiętaj, że miska powinna być czysta i sucha.
2. Używając miksera, ubij białka na sztywną pianę. Kiedy pianka będzie lekko puszysta, zacznij stopniowo dodawać cukier puder.
3. Kontynuuj ubijanie białek z cukrem, aż cały cukier się rozpuści i masa stanie się gładka, błyszcząca i bardzo sztywna.
4. Dodaj sok z cytryny i aromat (jeśli używasz) do masy i delikatnie wymieszaj.
5. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy na blachę, tworząc okrągłe placki w odstępach około 2-3 cm od siebie.
7. Jeśli masz ochotę na większe bezy, możesz nakładać większe porcje masy.
8. Włóż blaszkę z bezami do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza.
9. Piecz bezę przez około 1,5-2 godziny lub do momentu, gdy będą chrupiące i suche.
10. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw bezę w środku do ostygnięcia.
11. Gdy bezę będą już całkowicie zimne, delikatnie odrywaj je od papieru do pieczenia.
12. Gotowe bezy możesz podawać samodzielnie lub jako dekorację do ciast, lodów itp.

Smacznego!

Podobne przepisy

bezy z 2 białek
bezy z 3 białek
bezy z 10 białek
bezy 6 białek
bezy z 6 białek