Przepis na domowe herbatniki 📖
Oto prosty przepis na domowe herbatniki:Składniki:
- 225 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 375 g mąki pszenna
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje:
1. W dużej misce, używając miksera lub trzepaczki, utrzyj masło do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodaj cukier puder i utrzyj masę, aż stanie się puszysta.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę i sól.
5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając łopatką lub trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolite ciasto.
6. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i podsypując je mąką, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm.
7. Za pomocą odpowiednio wyprofilowanych foremek (np. okrągłych, kwadratowych, serduszek itp.) wycinaj herbatniki.
8. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi.
9. Piecz herbatniki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi nabiorą złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij herbatniki z piekarnika i pozostaw je na blasze do całkowitego ostygnięcia.
11. Przechowuj herbatniki w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.
Smacznego!