Przepis na domowe lody raffaello 📖
Oto przepis na domowe lody Raffaello:Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 50 g startej kokosowej wiórki
- 75 g rodzynek
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki cukru pudru
Instrukcje:
1. W rondelku rozgrzej mleko kokosowe i śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Dodaj startą białą czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
3. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii, i dobrze wymieszaj.
4. Zdejmij rodzynki z ogonków i pokrój orzechy laskowe na mniejsze kawałki.
5. Do mleka kokosowego dodaj rodzynki, orzechy oraz kokosową wiórkę, dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż całą masę do naczynia do loda i wstaw na min. 3-4 godziny do zamrażarki.
7. Co godzinę wyjmij masę i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć powstawania kryształków lodu.
8. Po odpowiednim czasie w zamrażalniku, smaczne i domowe lody Raffaello są gotowe do podania!
Smacznego!