Przepis na domowe lody z jajek 📖
Przepis na domowe lody z jajek:Składniki:
- 4 żółtka jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W misce ubijamy żółtka razem z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
2. W dużym garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę i mleko na średnim ogniu. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wrzenia.
3. Do gorącej śmietany stopniowo dodajemy utarte żółtka z cukrem, ciągle mieszając.
4. Mieszankę stawiamy na małym ogniu i, ciągle mieszając, podgrzewamy aż zgęstnieje. W żadnym wypadku nie doprowadzamy do wrzenia, aby jajka się nie zważyły.
5. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Odstawiamy masę na około 30 minut, aby wystygła. Następnie wstawiamy do lodówki, aby schłodzić ją przez kilka godzin lub całą noc.
7. Schłodzoną masę wlewamy do sorbetiery lub maszyny do lodów i mrozimy zgodnie z instrukcjami producenta (jeśli mamy taką możliwość). Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia, masę zamrażamy w zamrażarce, co około 30-60 minut wyjmując i dokładnie mieszając, aby uniknąć powstania kryształków lodu.
8. Po zamarznięciu, przekładamy lody do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.
Domowe lody z jajek można smakować w wafelku, kubeczku lub używać jako dodatek do różnych deserów. Smacznego!