Przepis na domowy ajvar 📖
Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej, szczególnie popularny w Serbii i Bułgarii. Oto prosty przepis na domowy ajvar:Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj grill lub zamknij piekarnik na 200 stopni C. Umieść papryki i bakłażany na ruszcie i piecz przez około 20 minut, aż skórki będą lekko przypieczone. Możesz również użyć kuchenki gazowej lub ogniska do zapiekania papryk i bakłażanów.
2. Gdy papryki i bakłażany ostygną, usunięcie skórek. Włóż je do plastikowej torby i zostaw na kilka minut. Skórki będą łatwiejsze do zdjęcia.
3. Następnie pokrój papryki i bakłażany na pół, usuń nasiona z papryk i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Włóż papryki, bakłażany, czosnek, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do blendera. Możesz również użyć blendera ręcznego lub miksera.
5. Zamiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ocet winny (opcjonalnie) i jeszcze raz zmiksuj.
6. Przełóż ajvar do słoika i przechowuj w lodówce. Może być przechowywany przez około tydzień.
Twój domowy ajvar jest gotowy do spożycia! Możesz go smarować na chlebie, używać jako sos do mięsa lub dodatek do dania. Smacznego!