Przepis na domowy andruty 📖
Przepis na domowy andruty:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
- dodatkowy cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W misce umieść mąkę pszeną i dodaj masło pokrojone w kostkę. Wyrabiaj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj cukier puder, żółtka, ekstrakt z wanilii i mleko. Wyrób ciasto, ale niezbyt intensywnie.
3. Uformuj z ciasta kulę, zawij ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
5. Za pomocą foremek wycinaj kształty andrutów i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw andruty do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
7. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź je na kratce, a następnie posyp cukrem pudrem.
Gotowe andruty są chrupiące i świetnie smakują np. z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!