Przepis na domowy ocet jabłkowy ze skórek 📖
Przepis na domowy ocet jabłkowy ze skórek:Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 1 l wody
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcje:
1. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na cząstki i usuń gniazda nasienne. Nie obieraj skórek, ponieważ to z nich będzie robiony ocet.
2. W dużym garnku zagotuj wodę.
3. Dodaj pokrojone jabłka do wrzącej wody i gotuj przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
4. Zdjąć garnek z ognia i ostudzić zawartość.
5. Przelej zawartość garnka do dużego słoja lub pojemnika ze szczelnym zamknięciem.
6. Dodaj cukier, miód i mąkę ziemniaczaną do słoja i dokładnie wymieszaj.
7. Zamknij słoik szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 2-3 tygodnie.
8. Okresowo delikatnie potrząsaj słoikiem, aby ułatwić utlenienie.
9. Po upływie 2-3 tygodni ocet jabłkowy powinien być gotowy. Możesz go przecedzić przez sitko, aby oddzielić skórki jabłek.
10. Ocet przechowuj w butelce lub słoiku zaciemnionym, w chłodnym i suchym miejscu.
Gotowy domowy ocet jabłkowy można wykorzystać w wielu rodzajach dań, jako składnik dressingów, marynat, lub jako zdrowy dodatek do napojów. Smacznego!