Przepis na domowy przecier pomidorowy thermomix 📖

Przepis na domowy przecier pomidorowy w Thermomixie:

Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz i obierz ze skórek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
3. W misce Thermomixa wlej oliwę i dodaj cebulę oraz czosnek. Ustaw program na Varoma/3 min/obrót w lewo/Prędkość 1.
4. Dodaj pokrojone pomidory, sól, cukier i oregano. Ustaw program na Varoma/25 min/obrót w lewo/Prędkość 1. Zamiast jadła możesz użyć przystawki Widelec.
5. Po upływie czasu, zmiksuj zawartość miski w Thermomixie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ustaw program na 30 sek/obrót w lewo/Prędkość 5-10 stopniowo.
6. Dopraw przecier do smaku solą i pieprzem, a następnie przelać go do słoików.
7. Słoiki z przeciorem pasteryzuj w gorącej kąpieli w garnku przez 15-20 minut.
8. Po pasteryzacji, słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

Gotowy domowy przecier pomidorowy można wykorzystać jako bazę do sosów, zup, czy też jako dodatek do dań. Smacznego!

Podobne przepisy

przecier pomidorowy thermomix
przecier pomidorowy
leczo przecier pomidorowy
przecier pomidorowy z papryką
przecier pomidorowy z cukinią