Przepis na domowy przecier pomidorowy thermomix 📖
Przepis na domowy przecier pomidorowy w Thermomixie:Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz i obierz ze skórek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
3. W misce Thermomixa wlej oliwę i dodaj cebulę oraz czosnek. Ustaw program na Varoma/3 min/obrót w lewo/Prędkość 1.
4. Dodaj pokrojone pomidory, sól, cukier i oregano. Ustaw program na Varoma/25 min/obrót w lewo/Prędkość 1. Zamiast jadła możesz użyć przystawki Widelec.
5. Po upływie czasu, zmiksuj zawartość miski w Thermomixie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ustaw program na 30 sek/obrót w lewo/Prędkość 5-10 stopniowo.
6. Dopraw przecier do smaku solą i pieprzem, a następnie przelać go do słoików.
7. Słoiki z przeciorem pasteryzuj w gorącej kąpieli w garnku przez 15-20 minut.
8. Po pasteryzacji, słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.
Gotowy domowy przecier pomidorowy można wykorzystać jako bazę do sosów, zup, czy też jako dodatek do dań. Smacznego!