Przepis na domowy żurek z ziemniakami 📖
Przepis na domowy żurek z ziemniakami:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie płucz w zimnej wodzie, odcedź i poszatkuj drobno.
2. Boczek pokrój w kosteczkę, a kiełbasę w plastry.
3. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
5. W garnku rozgrzej masło i podsmaż boczek, cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko złociste.
6. Dodaj do garnka kapustę, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
7. Zalej całość wodą (około 2 litry) i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
8. W międzyczasie, w misce wymieszaj mąkę z wodą (około 1/2 szklanki) aż powstanie jednolita masa.
9. Dodaj masę do żurku, dzięki czemu zupa zagęści się.
10. Gotuj jeszcze przez kolejne 10-15 minut.
11. Podawaj gorący żurek z kawałkami kiełbasy.
Smacznego!