Przepis na żurek na zakwasie z ziemniakami 📖
Oto przepis na żurek na zakwasie z ziemniakami:Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 4-5 ziemniaków
- 1-2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 gałązki świeżego majeranku
- 1 szklanka zakwasu żurkowego
Instrukcje:
1. Kiełbasę pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
2. Ziemniaki obierz i pokrój na drobną kostkę.
3. Cebulę obrób i posiekaj na drobne kawałki.
4. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju lub użyj smalcu.
5. Wrzuć cebulę i smaż ją na złoty kolor.
6. Dodaj kiełbasę i smaż ją przez kilka minut, aż się lekko zrumieni.
7. Dodaj ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie.
8. Wlej wodę tak, aby przykryła składniki, a następnie doprowadź do wrzenia.
9. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj żurek na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10. Dodaj soli i pieprzu według własnego smaku.
11. Na koniec dodaj zakwas żurkowy.
12. Wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
13. Podawaj gorący żurek posypany świeżym majerankiem.
Smacznego!