Przepis na żurek z tłuczonymi ziemniakami 📖
Składniki:- 1 kg kwaszonej mąki żytniej
- 400 g białej kiełbasy
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 tłuczone ziemniaki
- kilka plasterków chleba żytniego
Przygotowanie:
1. Kwaszoną mąkę żytnią umieść w dużym garnku, zalej wodą (około 2 litry) i pozostaw na około 4 dni do zakwaszenia. W międzyczasie odlewaj wodę, a na koniec odgórnicz zakwas.
2. Kiełbasę pokrój na plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W dużym garnku zalej zakwas i dodaj do niego kiełbasę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek i gorczycę.
4. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny.
5. Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie tłucz na puree.
6. Dodaj tłuczone ziemniaki do żurku i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
7. Podawaj gorący żurek z plasterkami chleba żytniego.
Smacznego!